Розвиток творчих здібностей молодших школярів шляхом впровадження інноваційних технологій навчання та виховання через педагогічні ідеї В.О. Сухомлинського

сторінка інформатика 2 клас

вівторок, 1 листопада 2016 р.

УРОК з основ здоров’я в 4 класі Тема: Збалансоване харчування. Вітаміни, мінерали, їх значення для здоров’я. Питний режим. Значення води для життя і здоров’я людини.

Мета: сформувати в учнів поняття про збалансоване харчування; ознайомити з групами харчових продуктів; навчити вживати різноманітну корисну їжу та належну кількість води, обмежувати вживання жирних, копчених і солодких продуктів та напоїв, смажених страв; виховувати дбайливе ставлення до води.

Обладнання. Картки з продуктами, таблиця на компютері, презентація про воду.

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
Запитання для опитування
- Що таке гармонійний розвиток?
- Що ти вирішив змінити в своєму житті для гармонійного розвитку?
- Які показники фізичного розвитку тебе не задовольняють, і що ти можеш зробити для їх покращення?
ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку
- Сьогодні наш урок присвячений вивченню основ правильного повноцін­ного харчування та його впливу на здоров’я людини. Під час уроку ми навчи­мося вибирати їжу, корисну для здоров’я, що містить вітаміни різних груп; які продукти потрібно включати в свій раціон;
          чому слід дотримувати питного режиму.
ІV. Вивчення нового матеріалу
1.    Вправа «Мозковий  штурм »
-         Для чого люди  їдять ?
-         ( Щоб рости, мати силу, не хворіти, утамувати голод ,  нормально розвиватися, отримувати смакові задоволення, накопичення енергії , «за компанію», щоб вилікуватися , щоб жити …)
2.         Вступне слово вчителя
-         Для того, щоб рости і бути здоровим, потрібно правильно харчуватися. Саме правильне збалансоване харчування забезпечує організм необхідними корисними речовинами, тому така людина має високу розумову і фізичну працездатність, гарно виглядає, має гарний настрій, добре і легко навчається.
-         Пригадайте правила харчування. (Таблииця)
Загальні правила харчування
• дотримання режиму харчування;
• запобігання переїдань;
• вживання різноманітної та збалансованої їжі;
• дотримання норм особистої гігієни та правил поведінки під час їжі;
• дотримання питного режиму;
• дотримання умов теплової обробки продуктів і води;
• споживання тільки якісної їжі.

  Наша їжа - будівельний матеріал для організму. І вона також не однакова за своїм складом і значенням для організму.
3. Робота в підручнику с. 22 – 24:
v   Читання статті підручника;
v   Бесіда за прочитаним:
-         Яке значення має їжа для людини?
-         Які речовини отримує людина з їжею?
4.     Робота в парах.
Учні об’єднуються в парами. Кожна група отримує картки, на яких зображені продукти харчування. Завдання – розповісти про харчову цінність цього продукту.
Презентація пар
1-ша пара. Без білків людина не може існувати. Кожна клітина нашого тіла містить у собі білки. Щоб наповнити організм білками, потрібно їсти яйця, м'ясо, рибу, молоко. Містяться білки в картоплі, капусті, гречаній, рисовій, вівсяних крупах.
2-га пара. Жири це теж складова нашого тіла. Вони є одним з найголовніших джерел енергії. Це вони нам дають величезну кількість тепла. Найбільш необхідні для організму жири містяться у молоці та молочних продуктах, у яєчному жовтку. Корисна й олія.
3-тя пара. Вуглеводи знаходяться в продуктах у вигляді цукру та крохмалю. Цукор уживається і сам по собі, й у складі цукерок, варення, тістечок. Багато цукру містять мед, фрукти, ягоди. Крохмаль є у хлібі, картоплі, борошняних виробах.
4-та пара. Наш організм не обходиться без мінеральних речовин (кальція, фосфора, магнія, йоду, заліза). Вони необхідні для будівництва нашого тіла: кісток, скелета, м’язів, крові, мозку. Їх можна знайти у молоці, сирі, горосі, щавлі, м’ясі, рибі, яйцях, капусті, яблуках, грушах, суницях. Велике  значення мають і вітаміни, яких дуже багато у свіжих овочах і фруктах, проте зовсім немає у штучних напоях, цукерках, жувальній гумці. Багаті на вітаміни м'ясо,  риба, щавель, яйця, молоко, рослині олії, бобові, круп’яні вироби.
- Які ж бувають групи продуктів? (Хлібобулочні вироби, овочі та фрукти, молочні продукти, м'ясо, риба, яйця.)
  5.  Розповідь учителя (презентація про воду)
   - Вода – джерело життя. Значення води для життя як складової раціону харчування величезне.
   Вода незмінна харчова речовина. Якщо без їжі людина може прожити 20 днів і більше, то без води – тільки 5-7 днів. Тіло людини на 50-60% складається з води. Кількість води в організмі людини залежить від віку і складу тіла, особливо від м’язової маси і жирової тканини. Перевага мязової маси  в молодому віці передбачає більший вміст води, ніж в організмі літніх людей.
   Нестачу води організм відчуває дуже швидко. Виникає відчуття спраги, що характеризується неприємною сухість в роті, спричинене втратою води із слизової оболонко ясен, язика, щік. При сильному зневодненні знижується кількість або повністю припиняється виділення сечі. Потреба у воді виникає при підвищенні температури повітря і збільшенні фізичного навантаження.
   При випаровуванні води з потом відбувається охолодження тіла. При нестачі води в організмі і неможливості достатнього виділення поту в спеку можливий тепловий удар.
   Вода надходить в організм у складі їжі, з напоями. Найкращим джерелом легкозасвоюваних поживних речовин у найбільш збалансованому вигляді вважаються соки. Соки сприяють очищенню організму, вони містять велику кількість речовин, які сприяють насиченню киснем органів людини. Соки стимулюють розумову діяльність, а також нейтралізують шкідливі продукти, які зашлаковують організм. Соки допомагають підтримувати здоров’я в нормі, володіють поживною і біологічною цінністю.
   Багато соків мають профілактичну або лікувальну дію.
   Мінеральні води поділяють на питні лікувальні і питні лікувально-столові. Лікувально-столові води можуть уживатися безпосередньо як напої, що втамовують спрагу, лікувальні – тільки за призначенням лікаря.
5.Фізкультхвилинка
6. Читання статті в підручнику про воду (с.24-26)
-   Поясніть вислів «Вода – це здоров'я, вода – це життя»
( використання елементів учнівської презентації, зокрема Бірки Софії за 2 клас про воду)
V. Узагальнення й систематизація отриманих знань
1. Індивідуальна робота
Картка 1
У кружечках постав цифри від 1 до 6. Шість балів постав біля тієї рідини, яку вживаєш найчастіше, а один біля тієї, що вживаєш найменше.
o                      Вода
o                      Сік
o                      Мінеральна вода
o                      Компот
o                      Чаї
o                      Молоко

Картка ІІ
Відгадайте ребуси.
5. Гра «З якої групи продукт»
Учитель читає загадки, а діти мають вписати відгадки до певної групи продуктів (таблиця – на дошці): Хлібобулочні вироби. Овочі та фрукти. Молочні продукти. М'ясо, риба, яйця.

Він і чорний, він і білий,
І завжди він загорілий.
Як до столу ми йдемо,
То без нього не їмо.(Хліб)

Рідке, а не вода, не сіють, не печуть, не варять,
а всі їдять і хвалять.(Молоко)

Солоденьке, як медок,
Холодненьке, як льодок.(Морозиво)

Хто, неначе апельсин,
Вітаміни має всі,
Та не з дерева звисає,
А на грядці виростає.(Морква)

Моє тіло під землею,
Кучерики понад нею,
Любить мене кожна юшка,
Називаюся ...(Петрушка).

Сидить баба на грядках,
Вся закутана в хустках.(Капуста)

Під землею птиця
Кубло звила
І яєць нанесла.(Картопля)

Круглий, як сонце,
Смугастий, бокастий.
Дуже солодкий
І трішки хвостатий.(Кавун)

У зеленій оболонці,
А всередині — мов сонце.(Кавун)
У зеленім картузі
На одній стоїть нозі.
Коло вуха китиця,
Золотом він світиться.
Звичка гарна, отака:
Він голівку повертає
Вбік, де сонце котиться,—
Родичем доводиться.(Соняшник)

І печуть, і варять мене,
І хвалять, і їдять мене,
Бо я добра.(Картопля)

Червоненькі кругляшки
Почіплялись на гілки.
Позбираю всі підряд,
Буде добрий з них салат.(Помідори)

У кожній господі
Стала у пригоді.
Та хто роздягає,
Сльози проливає.(Цибуля)

Що то за голова,
Що тільки зуби й борода?(Часник)

Хоч зубів багато маю,
Та ніколи не кусаю.
Довгі коси маю
Та не заплітаю.(Кукурудза)

Мов червоний ліс,
На городі зріс,
В борщі скупався,
У рот сховався,
Язик припік,
В борщ назад утік.(Перець)

Маленьке, кругленьке
З гори скотилося
Впало, розбилося.
Нема того бондаря,
Щоб його скував.(Яйце)
У воді вона живе,
Немає дзьоба, а клює ( Риба)
3. Робота в групах.
    Розгадування кросворду










                                                                       
                                                                                   9.
















                   3.







          

















                                 
                                     1.    
                                     2.
                                                     
                                                

VІ. Підбиття підсумків. Рефлексія
-       Навіщо людині потрібно їсти?
-       Яку їжу потрібно вживати, щоб бути здоровим?
-       Які вітаміни вам відомі?
-       Яким є значення вітамінів для організму людини?
-       Яку роль у функціонуванні організму людини виконують вода та напої?
-       Скільки води ви випиваєте за день?
-       Яку воду пють  у вас удома: з крану, з криниці, кипячену, придбану у крамниці у пляшках? Чому?
-       Чому необхідно вживати різноманітну їжу?
-       Продовжіть твердження: «Щоб бути здоровим, я вважаю…, тому що…».
VІІ. Домашнє завдання. Виконай разом з батьками. Користуючись різними джерелами інформації, дізнайся, які вітаміни є в продуктах, що ти споживаєш. Запиши в зошит назви цих продуктів і вітаміни



Немає коментарів:

Дописати коментар